PRAVILA IGRE

PRAVILA IGRE

Paintball je presenetljivo varen šport. Zdravniške in zavarovalniške statistike kažejo, da je paintball varnejši od kegljanja! To dokazuje varnost športa samega in igralcev, ki se z njim ukvarjajo. Varnosti dajejo velik poudarek na večini terenov. Na terenu je ves čas obvezna uporaba zaščitnih mask. Ob neupoštevanju pravil se lahko hitro zgodi, da vas izključijo iz igre.


Kaj je in zakaj vsi govorijo o paintballu?

Paintball igrajo v več kot 30 državah po vsem svetu, tako moški kot ženske vseh starosti in življenskih stilov. Tako moške, ženske, učitelje, kot tudi študente, intelektualce, delavce ali kateregakoli drugega igralca paintballa, druži smisel za dogodivščine in občutek za teamsko tekmovalnost. Paintball je podoben otroškim igram npr. "lovljenje in skrivalnice", le da je bolj kompleksen in nudi večji izziv. Obstaja več načinov za igranje paintballa. Običajno se skupina igralcev razdeli v 2 skupini in igra igro 'osvoji zastavo'. število igralcev na vsaki strani se giblje od 3, 4, 5, 6, 7, 8 ali več igralcev, odvisno od velikosti terena.
Paintball ni šport agresivcev, temveč je šport tistih, ki si želijo sprostiti duha in so željni pustolovščin !!!

Kako igrati?

Igra se odvija na posebno urejenem poligonu, v dolžini 200m in je tudi strokovno sodniško vodena. Igralci so razdeljeni v dve skupini, ki imata vsaka svojo bazo označeno z zastavo in se med seboj razlikujejo po barvi traku, ki ga nosi vsak igralec na levem rokavu.
Bistvo igre je osvojiti zastavo, ki pripada nasprotni ekipi, ob tem pa je potrebno braniti svojo zastavo. Pri tem je potrebno izločiti nasprotne igralce tako, da jih označimo z barvo, ki jo vsebujejo kroglice, izstreljene iz paintball markerja. Igralec, ki je med igro markiran oz. pobarvan, mora dvigniti marker visoko nad ramo in priti do glavnega baznega tabora.
Igra je končana, ko sta obe zastavi pri bazi enega moštva oz. ko so izločeni vsi igralci nasprotnega moštva. Takrat sodnik z žvižgom označi konec igre. Igra običajno traja 15 do 20 minut, lahko pa se tudi časovno omeji. V treh urah, se običajno odigra 6 iger, lahko pa tudi več, odvisno od trajanja posamezne igre. V pavzi med igrami, lahko igralci preverijo svojo opremo, napolnijo marker z kroglicami, imajo malico ali pa si pripovedujejo zgodbe o vznemirjenju zaradi zmage in obvezne smešne dogodke, zaradi katerih so izgubili. Vsi se zabavajo, ne glede na to ali zmagajo ali izgubijo!

Kakšne so kroglice?

Kroglica je okrogla, želatinasta kapsula velikosti frnikule, polnjena z barvno tekočino. Tekočina je netoksična, nepekoča, topljiva v vodi ter biorazgradljiva. Z oblačil in s kože jo speremo z navadnim milom in vodo. Kroglice so lahko najrazličnejših barv. Ko kroglica zadane igralca, se želatinasti ovoj razpoči in tako pusti barvni madež. Igralec, ki je z kroglico zadet, je izločen iz igre.
Kakšne so puške oz. markerji?
Obstaja veliko število različnih markerjev, ki pa se seveda razlikujejo po kvaliteti in ceni. Na K.H. uporabljamo samo najzaneslivejše polavtomatske markerje INFERNO MK2, ki veljajo za najbolj trpežne, vzdržljive in zanesljive markerje na tržišču. S takim markerjem lahko izstrelite do 7 kroglic na sekundo. Ravno te lastnosti so tiste, ki Vam bodo pri uporabi markerja prinesle kar največ užitka.

Ali zaboli, ko te kroglica zadane?

Kroglice ne zadanejo dovolj močno, da bi vas lahko poškodovale, dokler upoštevate varnostna pravila. Priporočljivo je uporabljati zaščitno obleko v več slojih. Za zaščito oči, morajo vsi igralci ves čas nositi posebna zaščitna očala, ki so namenjena za paintball.
Ta zaščitna očala morajo nositi povsod, kjer je streljanje dovoljeno, tudi pri streljanju v tarčo. Ko pa se nahajate kjerkoli izven označenega terena, je potrebno uporabljati zamaške za cev. Paintball je varen šport, dokler se upošteva pravila. Statistični podatki zavarovalnic kažejo, da je paintball veliko varnejši od golfa, jogginga, smučanja, bordanja, tenisa, plavanja in od veliko drugih običajnih športov.

Kaj pa sodniki?

Profesionalni sodniki spremljajo igro na terenu, uveljavljajo pravila fairplaya in gledajo, da se upoštevajo varnostna pravila. Veliko paintball terenov ima več sodnikov, kar jim omogoča, da se odvija v istem času več iger.

Kdo lahko igra?

Paintball je šport, kjer moški in ženske tekmujejo enakopravno in kjer tudi mladost ni nujno prednost. Velikost in moč nista tako pomembna kot inteligenca in vztrajnost. Sposobnost hitrega razmišljanja in odločnost sta lastnosti, ki sta pomembni za dobrega igralca.

Paintball krepi karakter?

Paintball je šport, kjer šteje vsaka odločitev, vsaka poteza in prav to krepi karakter. Tekmovalci izkusijo prednosti timskega dela in strategije. Medtem, ko razvijajo vodstvene lastnosti hitrega mišljenja, pridobivajo tudi na samospoštovanju. Pri paintballu se na razburljiv način otresemo vsakodnevnih odgovornosti in se podamo v novo avanturo! Ko se igra začne, se dvigne adrenalin in vsi igralci tako mirni in nežni, kot drzni in pogumni, se začnejo boriti za neverjeten občutek, ki jim ga prinese zmaga!

booking
Rezervirajte si oddih pri nas!